Expo Salentijn en Gross, Van Loon Galleries

Duo-expositie: Stefan Gross & Kees Salentijn

Van zaterdag 10 september tot en met zondag 9 oktober 2022 zijn de vrolijke schilderijen van Kees Salentijn en de kleurrijke sculpturen van Stefan Gross te bewonderen bij Van Loon Galleries. Nieuwsgierig geworden? Lees verder om meer over de kunstenaars en hun werk te weten te komen.

 

Stefan Gross (Duitsland, 1964)

Gross is begonnen als leerling glazenier bij een glas-in-lood opleiding, waar hij in kleur leerde te denken. In 1988 behaalde hij hierin zijn meesterschap en voltooide vervolgens cum laude de schildersopleiding. Zoals de meeste mensen, is ook deze kunstenaar opgegroeid met plastic, een industrieel geproduceerd wondermateriaal. Voor hem is het dus het meest eerlijke materiaal, omdat het zo vertrouwd lijkt.

Alles kan ermee, maar toch lijkt het in eerste instantie afstandelijk voor een kunstenaar en alleen voor industriële toepassingen bedoeld. Hij heeft dit materiaal eigen gemaakt en voor zijn ideeën bruikbaar gemaakt. Rondom plastic heeft hij een schilders- en maakambacht ontwikkeld. Hij heeft technieken bedacht die aan technieken uit de glasbewerking doen denken. Daarin combineert hij het plastic met waardevol pigment en olieverf. Het is beelddrager en verf ineen. Op kleurrijke wijze laat de kunstenaar in zijn werk het verval zien van een maatschappij gebaseerd op groei.

 

Kees Salentijn (Nederland, 1947)

Salentijn, geboren in Amsterdam, is een schilder die werkt vanuit de traditie van het schilderen. Hij zegt altijd een motief nodig te hebben van de dingen om hem heen die zijn fantasie op gang brengen. Daarna mag het alle kanten op gaan.

Hij houdt van een zekere ‘doordrenktheid’ in zijn schilderijen en tekeningen waarin vaak een combinatie van verschillende materialen en technieken gebruikt worden. In zijn kenmerkende kleurrijke stijl toont hij ons zijn op Spaanse cultuur geïnspireerde onderwerpen, waaronder het landschap, de folklore, de dans, de eetgewoonten, de architectuur van de dorpen en de stranden van de costa’s. Voor de liefhebber en verzamelaar van Salentijns werk is deze expositie weer een feest der herkenning.

 

Officiële opening

Deze kleurrijke expositie is vanaf zaterdag 10 september om 12.00 uur officieel geopend. De kunstenaars zijn zondag 11 september vanaf 14.00 uur aanwezig om persoonlijk meer te vertellen over hun werk. U kunt de galerie zonder afspraak een bezoek brengen. Wij verwelkomen u graag!

 

Openingstijden Van Loon Galleries

Woensdag t/m vrijdag: 11.00 – 17.00 uur
Zaterdag en zondag: 12.00 – 17.00 uur of op afspraak

“Rondom plastic heb ik een schilders- en maakambacht ontwikkeld.”
– Stefan Gross

“Ik heb altijd een motief nodig van de zaken om me heen die mijn fantasie op gang brengen.”
– Kees Salentijn

Stefan Gross, Van Loon Galleries
Kees Salentijn, Van Loon Galleries.jpg
Stefan Gross, Van Loon Galleries
Kees Salentijn, Van Loon Galleries