Solo expositie Joris van Spaendonck

Van Loon Galleries presenteert van 7 tot en met 23 juni 2019 de schilderkunst van niemand minder dan Joris van Spaendonck. U komt toch ook?

Geïnspireerd door de gebroeders Van Spaendonck, die 250 jaar geleden furore maakten in Parijs en aan wie momenteel een expositie is gewijd in Het Noordbrabants Museum, begon Joris van Spaendonck al op jonge leeftijd met tekenen. Waar zijn verre familieleden kozen voor een zeer realistische manier van schilderen, schildert Joris op een meer expressieve wijze. Wel schildert Joris van Spaendonck ook bloemen en takken, al verschilt zijn stijl sterk van de broers. Voor hem geen levensecht geschilderde bloemstillevens, het gaat bij Joris meer om de materie. Zo experimenteert de jongste Van Spaendonck met verf en gebruikt hij textiel in zijn doeken.

Deze stoffen hebben vaak al een heel leven geleden, en dat boeit de schilder uit textielstad Tilburg. In eerste instantie liggen ze dan schijnbaar achteloos te slingeren in zijn atelier. Opnieuw hebben ze wat te lijden, want Joris loopt over de lappen heen. Er valt zogenaamd per ongeluk een pot verf of inkt overheen en de schilder smeert er zijn restjes verf op. Hij maakt er zijn kwasten en schildermessen mee schoon. Stukken textiel die Van Spaendonck in een later stadium “cadeautjes of atelier-relikwieën” noemt. Ineens ziet hij een stuk jeans of canvas met een structuur en kleur die hij nodig heeft in de compositie waaraan hij werkt. Hij knipt en scheurt en legt zo de collage bij elkaar. En als hij uiteindelijk de ideale compositie gevonden heeft, stikt hij de stukken aan elkaar. Het geheel wordt opgespannen en groeit nog verder in zijn atelier.

Officiële opening

De officiële opening van deze bijzondere expositie is op zondag 9 juni vanaf 14.00 uur. Hierbij is de kunstenaar aanwezig, zodat u in een persoonlijk gesprek meer te weten kunt komen over de werken.

Openingstijden Gallery

Woensdag t/m zondag van 11.00 tot 17.00 uur.

“Hij knipt en scheurt onderdelen en legt zo de collage bij elkaar. Als hij uiteindelijk de ideale compositie gevonden heeft, stikt hij de stukken aan elkaar.”


Joris van Spaendonck bij Van Loon Galleries
Joris van Spaendonck bij Van Loon Galleries
Joris van Spaendonck bij Van Loon Galleries
Joris van Spaendonck bij Van Loon Galleries
MENU