Doorn, Daan van

Carla-Dijs
Dijs, Carla
9 november 2018
Drunen, Francel van
12 september 2017
Nederland, 1958
Schilderkunst
Daan van Doorn is een Nederlandse kunstenaar met een passie voor het schilderen van bloemen en portretten in unieke olieverfstijl. Hij werkt samen met zijn vrouw Ineke Schoonheyt in het 13e-eeuws kasteel Ter Hooghe in Middelburg. Om zijn levendige, eigentijdse bloemenschilderijen te creëren, kweekt het duo hun eigen zeldzame tulpen.

Daan van Doorn en zijn vrouw wonen vlakbij het kasteel en zijn vanaf het eerste moment betoverd door de lichte en mooie natuur van Zeeland. De grote botanische schilderijen van Van Doorn zijn geïnspireerd op Nederlandse bloemstillevens uit de 17e eeuw. Bloemen, onopgesmukt, geen vaas en geen achtergrond. Van Doorn is een meester in de kunst van het weglaten: door alleen de meest opvallende details te schilderen, legt hij de essentie van zijn onderwerp vast.

Hij ontving internationale erkenning voor zijn kunstwerken. Zijn werk maakte hij in opdracht van leden van het parlement en de koninklijke familie. Wereldwijd hebben veel galerieën grote belangstelling voor zijn werken, zoals het Stedelijk Museum in Amsterdam, de National Portrait Gallery in Londen en het Sharjah Art Museum in Dubai.
MENU