Slava Fokk

Francel van Drunen

Rusland, 1976

Schilderkunst

Fokk behoort tot een jongere generatie Russische schilders. Zijn manier van schilderen onderscheidt zich door een ‘slimme retrospectie’ waardoor het voor Fokk mogelijk is om technologisch perfecte en plastisch expressieve werken te creëren. Slava Fokk gaat met zijn olieverf schildrijen terug naar de oorsprong van de technieken van de oude Nederlandse schilders. Door de creatieve herinterpretatie van een grote traditie heeft hij zijn eigen herkenbare reeks schildertechnieken ontwikkeld die harmonieus werken in zijn schilderijen en plastisch expressief zijn.

Zijn werken onderscheiden zich door een verfijnde esthetiek en ze bezwijken niet voor de uitersten van ‘hyperrealisme’, zoals expressieve brutaliteit en digitale technologieën. Een vlakke compositie en een delicaat rommelig ontwerp binnen elk schilderij zorgen voor een subtiel, genuanceerd beeld dat met name tot uiting komt in zijn portretten van vrouwen. Momenteel woont Fokk in Thailand en schildert er een nieuwe reeks werken. Monumentalisme en plasticiteit van klassieke kunst in combinatie met Modern Art stilistiek, blijven ook in deze werken belangrijk voor de kunstenaar.

“Zijn werken onderscheiden zich door een verfijnde esthetiek en ze bezwijken niet voor de uitersten van ‘hyperrealisme’.”

Liever direct contact?

Toucan, 55 x 65 cm, Oil on canvas, gold leaves
Steik, 140 x 120 cm, oil on canvas
Black Orchid, 65 x 50 cm, Oil on canvas, silver leaves