Stefan Gross

Stefan Gross

Duitsland, 1964

Sculpturen

Gross is begonnen als leerling glazenier bij een glas-in-lood opleiding, waar hij in kleur leerde te denken. In 1988 haalde hij hierin zijn meesterschap en voltooide vervolgens cum laude de schildersopleiding in Saarbrücken. Zoals de meeste mensen, is ook Gross opgegroeid met plastic, een industrieel geproduceerd wondermateriaal. Voor hem is het dus het meest eerlijke materiaal, omdat het zo vertrouwd lijkt.

Alles kan ermee, maar toch lijkt het in eerste instantie afstandelijk voor een kunstenaar en alleen voor industriële toepassingen bedoeld. Hij heeft dit materiaal eigen gemaakt en voor zijn ideeën bruikbaar gemaakt. Rondom plastic heeft hij een schilders- en maakambacht ontwikkeld. Hij heeft technieken bedacht die aan technieken uit de glasbewerking laten denken. Daarin combineert hij het plastic met waardevol pigment en olieverf. Het is beelddrager en verf ineen. Op kleurrijke wijze laat Gross in zijn werk het verval zien van een maatschappij gebaseerd op groei.

“Het is beelddrager en verf ineen. Op kleurrijke wijze laat Gross in zijn werk het verval zien van een maatschappij gebaseerd op groei.”

Liever direct contact?

'Daisynet black' (10-20) (2020), 100 x 70 x 15 cm, Oil on plastic
'Flower Bonanza' (2020), 100 x 170 x 30 cm, Oil plastic