Henk Helmantel

Henk helmantel

Nederland, 1945

Schilderkunst

Henk Helmantel wordt over het algemeen beschouwd als een fijnschilder. Hij schildert vooral stillevens en kerkinterieurs. Het maken van een kunstwerk begint voor hem bij het selecteren van de juiste voorwerpen. In zijn stillevens ontstaat een evenwichtige compositie aan vormen en kleuren in (minimaal) één horizontale, verticale en mogelijk een diagonale lijn. Voor Henk Helmantel is Rembrandt een grote inspiratiebron, wiens werk hij in het Rijksmuseum ontdekte toen hij vijftien jaar was. Zijn inspiratie vindt hij met name in eenvoudige gebruiksvoorwerpen uit diverse culturen. Maar ook vruchten zoals appels, peren, tomaten, witlof, uien, granaatappels en druiven zien we geregeld terug in zijn stillevens.

Henk Helmantel woont met zijn vrouw Babs Helmantel in een gerenoveerde Middeleeuwse pastorieboerderij in het oude wierdedorp Westeremden. De authentieke woning verklapt in alle opzichten Henk’s belangstelling voor het verleden. Na de koop ontdekte hij in de tuin de fundering van de oude pastorie. De voormalige pastorie is in opdracht van Helmantel opnieuw opgebouwd. In de voormalige schuur creëerde hij een riante expositieruimte voor zijn vaste collectie schilderijen.

Het werk van Henk Helmantel ontvangt nationaal en internationaal grote waardering. Een hoogtepunt was een tentoonstelling in 1997 in Taiwan, waar honderd werken uit zijn eigen collectie in het fraaie Kaohsiung museum werden tentoongesteld.

“Ik put inspiratie uit het werk van illustere voorgangers en schilder graag oude werken met een ‘verleden’.”

Liever direct contact?

Henk Helmantel
Henk Helmantel