Micky Hoogendijk

Micky Hoogendijk

Nederland, 1960

Fotokunst

Micky Hoogendijk was als kind al bekend in de internationale kunstwereld. Kunstenaars, galeristen, theatermakers, acteurs en dansers: ze groeide ermee op. Micky’s stiefvader, de schilder Roelof Frankot, begon zijn loopbaan als fotograaf. De jonge Micky bracht veel tijd met hem door in zijn atelier. Haar grootvader, Dirk Hoogendijk, was in de vorige eeuw kunsthandelaar. Hij spoorde destijds historische kunstwerken op, onder andere van Hollandse meesters, die nu behoren tot de collectie van meerdere Nederlandse musea, waaronder het Rijksmuseum.

Micky Hoogendijk (1970) woont en werkt momenteel in Brabant. Na zestien jaar buitenland, waarvan de laatste negen jaar in de US, keerde ze eind 2018 terug naar Nederland. Hoogendijk voelt zichzelf zowel achter, als voor de camera op haar gemak. Misschien kent u haar van modellenwerk, bijvoorbeeld voor Nederlandse couturier Mart Visser. Ook werkte ze als televisie- en filmactrice. Verwijzend naar religie, mythologie, maskerade en genderneutraliteit, neemt zij stelling binnen het aanbod van de autonome fotografie. Dwars op de puriteinse tijdgeest, terugkerend in sommige delen van de Westerse wereld, onderzoekt zij de betekenis van het naakt in de fotografie. Zij regisseert haar modellen minutieus tot een ontspanning waarin zij hun schaamte vrijmoedig willen afleggen. Die conditie is bepalend voor de blik die het personage richt op de toeschouwer.

“Uitgangspunt van mijn werk is de ontmoeting, de droom, het object. Op de set zoek ik naar het instinct en de persoonlijkheid van mijn model.”

Liever direct contact opnemen?

Micky Hoogendijk
Micky Hoogendijk