Erik Kierkels

Erik Kierkels

Nederland, 1958

Sculpturen

Erik Kierkels laat zien hoe de wereld voor hem bestaat uit contrasten en tegenstellingen. Harmonie en balans is de weg die hij zoekt om hierin zijn eigen orde de scheppen. De energie die schuilt in het alledaagse, de wereld om hem heen en zijn eigen beleving daarvan staat centraal in zijn werk. Vaak geplaatst in een historische context doch vrijwel altijd ontstaan vanuit de waarneming en een sterk gevoel voor unieke belevenissen.

De beeldtaal van Erik Kierkels speelt met de zwaartekracht. Zijn onderwerpen – figuren, engelen. paarden en stieren – zweven in de open ruimte, waarbij het grootste deel van het volume buiten het kader van de drager of sokkel valt. Ze nemen bezit van de ruimte en zoeken contact met de bezoeker die deze ruimte binnen wil gaan en zo contact maakt met het kunstwerk. Dit leidt tot ervaringen van passie en kracht, sensibiliteit en kwetsbaarheid. Zijn kunstwerken balanceren op de grens van het toelaatbare, het onnatuurlijke en dus de werkelijkheid ontstijgend. Het weergeven van zijn onderwerpen blijft een gevecht met wat visueel mogelijk, haalbaar en spannend is. Zijn beelden zijn als het leven zelf: een constante ontwikkeling op zoek naar de essentie van een moment, beweging of een gebeurtenis.

Kierkels is constant in ontwikkeling, verzamelt nieuwe ambachten en laat zich prikkelen door nieuwe materialen en technieken. Zijn oeuvre is omvangrijk en creëert werken in de openbare ruimte in opdracht en intiem in de huiselijke sfeer. Sculpturen in brons en glas worden vaak gecombineerd met kleurrijke krachtige werken op doek. De werken zijn complementair, versterken mekaar en zorgen voor een totaalbeleving in vorm en kleur. Om zijn organische vormen spant hij een huid van transparante en dekkende kleuren, van donkere en lichte patina. Op deze manier heeft Erik zijn vormentaal tot leven gebracht en krijg zijn kunstbeleving een eigen individueel, oorspronkelijk en dynamisch Kierkels karakter.

“Kwetsbaar en krachtig.”

Liever direct contact opnemen?

TORO (2020) 40 x 75 cm, Bronze
Bullseye (2020) 70 cm, Glass
TORO (2020) 40 x 75 cm, Bronze