Netty van Osch

Netty van Osch

Nederland, 1962

Sculpturen

Netty van Osch speelt met woorden, beelden en rauwe emoties. Door een ontregelende combinatie van snoezigheid, humor en grimmig venijn probeert ze de vooringenomenheden van de toeschouwer te doorbreken en ruimte te scheppen voor haar verhaal.

De inspiratie voor haar werk put Netty van Osch rechtstreeks uit de bron: het leven zelf. De installaties vormen de kern van haar werk. Haar beelden zijn pionnen, handlangers die ze opstelt op het speelveld van de installatie. Ze helpen haar verhaal te vertellen.

Er is één ding waarvan Netty’s werk doortrokken is: spel. Het spreekt uit de opbouw en aankleding van haar beelden, uit de vindingrijke opstelling van haar installaties en de dubbelzinnige namen en titels die ze haar beelden en installaties meegeeft. Een fascinatie voor het samenspel tussen buitenkant en binnenwereld loopt hier als een rode draad doorheen. Ironie en humor schuwt ze bepaald niet. Maar het spel is serieus, bloedserieus waar het de spelletjes betreft die mensen spelen. Ook met de toeschouwer speelt Netty een spel. Wie meent haar werk terloops te kunnen bekijken en beoordelen, mist de essentie. Nieuwsgierigheid wordt beloond door inkijkjes in een rijke binnenwereld.

“Haar beelden zijn pionnen, handlangers die ze opstelt op het speelveld van de installatie.”

Netty van Osch
Netty van Osch