Peter Demetz

Bram Reijnders

Noord-Italië, 1969

Sculpturen

In 1983 start Peter Demetz zijn kunstopleiding aan de Scuola d’arte in Ortisei (Zuid-Tirol) en sluit deze opleiding af met het diploma van ‘Maestro Scultore’. Na zijn studie neemt Demetz deel aan groepstentoonstellingen in Europa en krijgt hij opdracht vanuit de hele wereld om werken te vervaardigen.

Demetz hanteert de eeuwenoude Noord-Italiaanse traditie van houtbewerking en beeldhouwkunst, maar verwijst ook naar internationale, moderne stromingen zoals ‘popart’. Het lukt de Italiaan om hout, een materiaal dat voor de meeste van ons hard en levenloos lijkt, tot leven te brengen. Door zijn nauwkeurige en perfecte beheersing van de menselijke anatomie, lijken zijn beelden schilderijen of schetsen. Peter Demetz beeldt gewone mensen uit, maar zeker niet ‘de massa’.

Hij probeert niet om eendimensionale anonimiteit weer te geven. De architecturale ruimtes waarin de personen worden geplaatst, hebben een dynamisch effect waardoor de figuren versterkt worden. Een ander belangrijk aspect van zijn werken is dat de figuren ook personages zijn; ze leven in een theatrale dimensie, bijna zonder zich bewust te zijn van hun staat. Met andere woorden: Demetz zet hen op een podium.

“Het lukt de Italiaan om hout, een materiaal dat voor de meeste van ons hard en levenloos lijkt, tot leven te brengen.”

Liever direct contact?

PeterDemetz Van Loon Galleries
'Behind the corner' 55 x 65 x 15,5 cm, Linden wood, acrylic paint, LED lights