Xavier Somers

Foto Xavier Somers

België, 1970

Mixed media

Xavier Somers kreeg het reisvirus al vroeg te pakken en verkende de vier windstreken als jongvolwassene. Zijn opmerkelijke sculpturen krijgen vorm tijdens wandelingen en reizen waarbij hij alles observeert en uiteindelijk uitvoert. Somers zijn werk wordt voortgedreven, door de mechaniek van tandwielen, scharnieren en veren; een stijl die veel wegheeft van 19de-eeuwse machinerie.

Hij slaagt erin om die mechanische onderdelen te verenigingen met elementen van klassieke, Griekse sculpturen van goden en godinnen, dat resulteert in een zinnenprikkelende combinatie van mythologie en science fiction. Gewapend met onderdelen van klokken en andere mechaniekjes, waarbij hij zijn arsenaal aanvult met elementen van organische oorsprong, geeft Somers vorm aan zijn creatieve, fantasierijke en levendige universum.

Somers zijn kunstwerken zijn tegelijk bloedmooi en nodigen uit om je fantasie de vrije loop te laten. De zoektocht van de kunstenaar naar zingeving, naar de zin van het bestaan, met de schoonheid van het vergankelijke, vormt de rode draad doorheen een knap opgebouwd oeuvre en een genre dat hij volledig het zijne mag noemen.

“Zijn opmerkelijke sculpturen krijgen vorm tijdens wandelingen en reizen waarbij hij alles observeert en uiteindelijk uitvoert.”

Liever direct contact?

A.S. INVICTUS, 44 x 55 x 55 cm, Mixed media
Sea Sheppard, 43 x 50 x 45 cm, Mixed media
Propeller mini, 24 x 25 x 25 cm, Mixed media
Sea Sheppard, 43 x 50 x 45 cm, Mixed media2