Ron Tetteroo

Nederland, 1963

Fotokunst

Ron Tetteroo werkt sinds 1986 als freelance reclame- en modefotograaf, en heeft zowel in binnen- als buitenland voor vele toonaangevende merken en tijdschriften gewerkt. Zijn gebruik van licht en gevoel voor sfeer zijn duidelijk terug te zien in zijn snapshotachtige, filmische fotografie. Ook in zijn vrije werk, voornamelijk erotisch getint, laat Tetteroo zien dat het niet alleen gaat om het vastleggen van de hoofdpersoon, maar dat hij vooral wil dat het verder gaat. Uitstraling en gevoel, dat is waar de Amsterdammer naar streeft.

Tetteroo wil een statement maken over de vertrutting in de maatschappij en het monddood maken van de creatieve vrijheid in de kunst als het gaat om naakt. In de afgelopen jaren is volgens hem de wereld steeds preutser geworden. Waar we eerder nog vrijuit mochten en konden genieten van erotische kunst, of überhaupt van naaktheid, is dat vandaag de dag naar de mening van de kunstenaar enorm veranderd.

Volgens Tetteroo spelen sociale media speelt hierin een grote rol. “De platforms en privacyregels bepalen voor een groot deel wat wij wél en niet mogen zien. Als het dus gaat om onze seksuele vrijheid – en alles wat daarmee gepaard gaat – is vertrutting de grote winnaar.” Maar Tetteroo weigert op te geven! Hij ziet naaktfotografie als een prachtig medium; iets om naar te kijken, van te genieten, erdoor geïnspireerd te raken en creativiteit in het dagelijks leven een boost te geven. Naaktheid is puur, sensueel, opwindend, mooi, uitdagend, naaktheid is menselijk en naaktheid is pure kunst.

“Zijn gebruik van licht en gevoel voor sfeer zijn duidelijk terug te zien in zijn snapshotachtige, filmische fotografie.”

Liever direct contact?

Ron Tetteroo Van Loon Galleries