Anita Vermeeren

Anita Vermeeren

Nederland, 1967

Schilderkunst

Een techniek waarin Vermeeren begon te experimenteren vanaf 2008, toen ze tijdens een bezoek aan Rome de frescotechniek en de charismatische profeten van Michelangelo ontdekte.

Net zoals de renaissanceschilders, maakt ook Anita Vermeeren haar ontwerpschetsen (ook wel kartons genoemd) 1:1 voordat ze definitief een fresco gaat vervaardigen. Deze grote schetsen van profeten maakte veel impact op haar. Puur en krachtig van beeld. In combinatie met aquarelverf, wordt de houtskoolschets bewerkt. Samen met water wil Vermeeren de schets bedwingen. Het water vervaagd de houtskool waardoor de tekening verloren dreigt te gaan. Vervolgens is de uitdaging om de tekening weer boven water te krijgen. Hierdoor krijgt de tekening meer diepte.

In haar houtskooltekeningen kan ze als kunstenaar veel kwijt. Houtskool al dan niet gecombineerd met verschillende technieken, waarin ze zich nog altijd blijft verdiepen. Deze werkwijze is ook terug te zien in haar olieverfschilderijen. Hierin worden lagen verf verwijderd, zodat onderliggende lagen weer naar boven komen. Alsof de afbeelding gevonden wordt in deze onderliggende lagen.

“Puur en krachtig van beeld. In combinatie met aquarelverf, wordt de houtskoolschets bewerkt.”

Liever direct contact opnemen?

Anita Vermeeren Van Loon Galleries