Alex Vinck

Alex Vinck, Kunstenaar Van Loon Galleries

Nederland, 1973

Sculpturen

Alex Vinck is een autodidact. Zijn huidige kunst is de uitkomst van een evolutie. Een vele jaren durende reis en zoektocht naar een uitingsvorm. Het experimenteren met verschillende vormen van expressie. Hoe raak je geïnspireerd en hoe kun je anderen inspireren, bewegen, verroeren. Deze zoektocht en de uiteindelijke resultaten zijn kenmerkende aspecten van deze kunstenaar. 

In zijn kunst verwerkt hij een grote mate van gelaagdheid die de kijker dwingt om zowel naar de details als naar het groter geheel te kijken. Als startpunt gebruikt hij de pixel methodiek. Een enkel gekleurde punt die eenmaal vermenigvuldigd en verwerkt zal leiden tot een overdonderend, speels, brutaal als tegelijkertijd ook vertederende serie (portretten). Ze dwingen tot nadenken over het geheel en de betekenis van ieder individueel beeldpunt. De (vrouwen) beelden aanschouwen de wereld en worden bekeken door diezelfde wereld. Ze stralen zelfvertrouwen uit en kijken de toeschouwer recht in het gezicht. De zorgvuldige met wolvilt pixels opgebouwde werken zijn uitdagend en dwingen tot intensieve bestudering. Kom je dichtbij of sta je veraf, de impact is voelbaar. 

Een ander kenmerkend element in zijn werk is het gebruik van kleur. Kleuren hebben het vermogen te kunnen prikkelen. Als kijker ervaar je een explosie van kleuren die je als het ware in een golfbeweging meevoeren. Voor inspiratie kan Alex Vinck putten uit diverse bronnen. Van zijn jeugdjaren tot nu toe kan hij grijpen uit ervaringen, situaties, beelden en emoties opgedaan in Nederland en op Curaçao.

 

“De werken dwingen tot nadenken over het geheel en de betekenis van ieder individueel beeldpunt.”

Liever direct contact opnemen?

'Driven' (2020), 176 x 144 x 1 cm, Wool felt and aluminium, ed. 1/8
'Innocent' (2020), 176 x 118 x 1 cm, Wool felt and aluminium, ed. 1/8