Ans Zondag

Ans Zondag

Nederland, 1959

Sculpturen

Ans Zondag studeerde aan de Koninklijke Academie voor kunst en vormgeving in Den Bosch. De eerste jaren na haar afstuderen oriënteerde zij zich voornamelijk op het platte vlak. Zij exposeerde met grafisch werk en tekeningen. In 1990 besloot zij zich toe te leggen op de beeldhouwkunst.

Toen zij in Zuid Spanje belandde werd zij meteen gegrepen door de schoonheid en elegantie van Andalusische paarden. Ans Zondag legde contacten met de zigeuners en daar, in de kleine rijscholen (picadors), begon zij met het maken van kleine paarden beelden. Zij vervaardigde tientallen plastieken direct op locatie. Terwijl de zigeuners hun paarden lieten dansen maakte Ans haar beelden.

Later legde zij zich toe op de meest uiteenlopende dieren, o.a. stieren, geiten, koeien, neushoorns, gnoes, egels, olifanten, vogels, enzovoort. Maar welk dier Ans ook maakt, zij werkt nog steeds het liefst midden tussen de dieren. Ans gelooft dat er zo een directere uitwisseling plaats vindt tussen het dier en het beeld. Het resultaat van deze samenwerking zijn zeer gevoelige beelden, fragiel en teder of sterk en krachtig, maar altijd levendig en duidelijk aanwezig.

“Door midden tussen de dieren te werken vindt er een directere uitwisseling plaats tussen het dier en het beeld”

Liever direct contact?

Ans Zondag