REISVERSLAG: OP REIS MET VAN LOON GALLERIES

Rabarama, Van Loon Galleries

Op bezoek bij de ateliers van kunstenaars

De afgelopen drie weken heeft de galerie een kijkje mogen nemen in de ateliers van verschillende kunstenaars in Duitsland, Polen, Italië, Spanje, Engeland, België en Nederland. De volledige reis met de verschillende foto’s van de ateliers werd gedeeld via de Instagram-pagina en Facebook-pagina van de galerie. In dit nieuwsbericht nemen we u graag nogmaals mee op deze digitale reis.

Karin van de Walle

Marek Zyga (Polen)

We reizen door naar de studio van Marek Zyga in Polen. Het bestaat uit een creatieve studio, een ruimte voor het bakken van keramiek en een ruimte voor het inpakken van kant-en-klare werken. “Ik gebruik verschillende chamotte massa’s om sculpturen te maken. Ze verschillen in kleur, granulatie en fysieke eigenschappen. De werken worden geglazuurd en gebakken bij temperaturen van 850-1500 graden Celsius.”

Matthias Verginer

Rabarama (Italië)

We vervolgen onze reis door Italië naar de studio van kunstenaar Rabarama. De kunstenaar maakt de prototypes van haar wezens in klei in haar atelier. “Eenmaal klaar, vertrouw ik al deze prototypes toe aan de gieterij die het bronzen beeld realiseert. Wanneer zelfs het kleinste detail door mij is geëvalueerd en gearrangeerd, wordt het beeld door mij persoonlijk geschilderd waardoor het geheel tot leven komt.”

Paz Sanz Flé

Jeffrey Robb (Engeland)

Het atelier van fotograaf Jeff Robb is gevestigd in Londen. Robb is bekend om zijn fotografisch werk van vrouwelijk naakt en abstracte vormen in de ruimte. Sensualiteit, restrictie in doosachtige kaders of juist de suggestie van een vrije val, altijd gracieus, kenmerken zijn foto’s van de vrouwen. “In mijn werk leg ik een moment vast met speciale belichting, een zelfontwikkelde opstelling en koppeling van camera’s”.

David Begbie

Jacqueline Desmet (België)

De laatste stop voor de terugkomst in Nederland is bij het atelier van Jacqueline Desmet in België. Al ruim 25 jaar is zij gepassioneerd met beeldend werk bezig. Haar vrolijke, vaak kleurrijke keramische creaties hebben haar bekend gemaakt. “De beelden zijn ontwapenend, stralen positiviteit uit, hebben vaak subtiele humor en nodigen hun toeschouwer uit om de dagelijkse gang van zaken te relativeren en om te genieten.”

Joris van Spaendonck

 

Karin van de Walle (Duitsland)

De eerste stop van de reis is Duitsland, waar we worden verwelkomd in het atelier van kunstenaar Karin van de Walle. Hier worden haar herkenbare sculpturen gecreëerd die typerend zijn in hun eigenzinnigheid, extravagantie en oneindige beweeglijkheid. Beelden in keramiek, porselein, gietmarmer, soms brons en beelden uit recyclebaar of gerecycled materiaal zijn het resultaat.

 

 

 
Marek Zyga

Matthias Verginer (Italië)

In Noord-Italië is de studio van Matthias Verginer te vinden. Hij maakt sculpturen van dieren en menselijke figuren die vol zijn van humor en pure intelligentie. “Het is een kleine studio, gedeeld met mijn broer en vader. De sculpturen worden hier allemaal geboren. Vertrekkend van een idee, de vlaaien van hout aan elkaar lijmen, snijden en alle details afwerken. Tot slot wordt waar nodig verf aangebracht op de werken.”

Rabarama

Paz Sanz Fle (Spanje)

In het zonnige Spanje bezoeken we de werkplaats van Paz Sanz Fle, omringt door olijf- en citroenbomen. De kunstenaar werkt hier aan haar keramische beelden van vrouwen met een Afrikaans uiterlijk. “In mijn positieve beeld zie ik deze vrouwen als symbool voor de enorme innerlijke kracht en het doorzettingsvermogen met een lach van deze vrouwen. De ogen zijn dicht want de echte power zit van binnen.”

Jeff Robb

David Begbie (Engeland)

We blijven nog even in Londen om een bezoek te brengen aan het atelier van David Begbie, staalgaaskunstenaar. Op deze locaties maakt hij sculpturen die hij zo vormt dat het werkelijke beeld en de schaduw een tweeling is. “Het lichtspel dat ontstaat is fenomenaal en intrigeert. Een reeks relaties als mannelijk en vrouwelijk, positief en negatief, materie en antimaterie, licht en donker zijn ingekapseld in de sculpturen.”

Jacqueline Desmet

Joris van Spaendonck (Nederland)

De laatste stop van de reis is de studio van Joris van Spaendonck. Hier creëert hij zijn schilderijen die altijd geïnspireerd worden door de natuur. Indrukken die hij opdoet tijdens zijn wandelingen neemt hij mee naar zijn atelier om hiervan zijn eigen vertaling te maken. “Ik ben een buitenbeentje tussen de kantoorklerken. Maar thuiswerken in huis is voor mij geen optie. Daarom ga ik elke dag met liefde aan het werk in mijn atelier.”