BRABANTS DAGBLAD TOP OR FLOP: REACTIE KLIMAS

Expositie Alexandra Klimas bij Van Loon Galleries

Alexandra Klimas reageert op uw reacties

Alexandra Klimas exposeert haar olieverfschilderijen van koeien bij Van Loon Galleries in Vught. Verslaggever Chris Corsten bracht een bezoek aan de galerie en vroeg bezoekers wat ze ervan vinden. Bezoeker Alfred uit Boxtel stelde in zijn reactie op de expositie nog enkele vragen aan de kunstenaar. Alexandra Klimas las deze reactie in de krant en wilde graag op de verschillende vragen reageren. Nieuwsgierig geworden? Lees verder!

Alfred Veuls, Van Loon Galleries

“Haartje voor haartje” – Alfred Veuls (76) uit Boxtel

„Mijn eerste gedachte was: zijn dit foto’s? De boerderijdieren zijn zéér gedetailleerd geschilderd. Haartje voor haartje! Heel knap. Dit is hyperrealisme van de bovenste plank. Een kritiekpuntje is dat in deze expositieruimte net iets te veel koeien rondlopen. Wat meer variatie is niet verkeerd. Het meest aansprekende werk vind ik het schilderij van koe Lieke en koe Aline. Dit vanwege de dominante wolkenpartij die een dromerige en dus fantasierijke sfeer schept. De dieren zien er op hun paasbest uit; dat had voor mij niet per se gehoeven. Er had best wel wat poep bij gemogen.”

“Als kunstenaar hou ik van kritiekpuntjes, dan komt er een dialoog” – Alexandra Klimas

Met een glimlach op mijn gezicht vind ik het geweldig dat Alfred kleine kritiekpuntjes heeft. “Er lopen te veel koeien rond, iets meer variatie is niet verkeerd”, merkt Alfred op. Daar zal oud-minister Johan Remkes het mee eens zijn. Hij adviseerde in 2019 al om de veestapel te verkleinen. Al bedoelde Alfred waarschijnlijk dat hij ook andere boerderijdieren, zoals kippen, graag had gezien op de expositie. Als kunstenaar hoop ik mensen aan het denken te zetten over onszelf en over de samenleving. Daarom leg ik graag uit waarom er geen kip te zien is tijdens mijn expositie.

Sinds oktober 2021 geldt namelijk een landelijke ophokplicht voor pluimveehouders en hobby-houders. Kippen moeten tijdelijk opgehokt zijn in verband met vogelgriep. Dus zoals u begrijpt, blijven daarom mijn kippen in mijn atelier juist om vraagstukken op te roepen. Wist u dat honderdduizenden vogels sinds de ophokplicht van kracht is geruimd zijn, blijkt uit cijfers van het ministerie. Maar dieren worden ook uit voorzorg afgemaakt. Dat vind ik persoonlijk heel erg. Is dat nodig vraag ik mij af?

De ophokplicht heeft bovendien nadelige gevolgen voor het dierenwelzijn. Dieren die normaal naar buiten gaan hebben geen toegang meer tot de open lucht en een meer gevarieerde omgeving. De plotselinge verandering van omgeving kan ook voor veel stress zorgen. Zou er geen betere en diervriendelijke oplossing kunnen komen? Deze vraagstukken houden mij bezig.

Wat betreft de constatering van Alfred dat de dieren er op hun paasbest uitzien. “Er mag wel wat poep bij” merkt Alfred op. Als eerbetoon aan hun onvrijwillige offer voor ons, de mensen, wil ik graag dat dieren uit de vleesindustrie er op hun best uitzien. Als kunstenaar hou ik van kritiekpuntjes, dan komt er een dialoog. Daar hou ik van.

'Koe Lisanne' 80 x 60 cm, Oil on canvas
'Schaap Nelly' 70 x 60 cm, Oil on canvas

“Als eerbetoon aan hun onvrijwillige offer voor ons, de mensen, wil ik graag dat dieren uit de vleesindustrie er op hun best uitzien.”

– Alexandra Klimas