INTERVIEW HUB POLLEN

Live Interview Hub PollenLive Interview Hub Pollen

Live interview in galerie

Op zondag 20 februari was Hub Pollen aanwezig in de galerie om in een live interview meer te vertellen over zijn werken die te zien zijn in zijn solo-expositie van 5 januari tot en met 13 maart 2022. Heeft u deze middag gemist? Maakt u zich geen zorgen! Onderstaand hebben we de highlights van het interview voor u samengevat. 

 

20 jaar geleden besloot je om kunstschilder te worden. Ik neem aan dat je niet over één nacht ijs bent gegaan. Hoe kwam je zo tot deze beslissing?

In 2001 stopten wij met onze speciaalzaak in  groenten en fruit nam ik het besluit mijn al lang sluimerende wens om te schilderen, op te pakken.

In de uitnodiging hebben onze gasten kunnen lezen dat je het schilderen zelf hebt aangeleerd. Hoe is dit proces gegaan?

Ik heb materialen gekocht welke nodig zijn om te kunnen schilderen met olieverf. Zo ben ik begonnen, eerst met het, aan de hand van foto’s kopiëren van schilderijen van Rembrandt, Johannes Vermeer en zo meer. “Learn by doing”, zo gezegd. Wat later begon ik met schilderen naar waarneming, zoals dat heet. (schilderen wat je ziet) Pas in vanaf maart 2007 heb ik ruim een jaar lang wekelijks op vrijdag les gehad van kunstschilder Maarten Boffé in Antwerpen. Vanuit Reuver, waar ik woon was het toch ca. 125 km heen en ’s-avonds weer terug. Maar het was het meer dan waard.

En wie waren/zijn jouw grote voorbeelden?

Naast de meesters uit de gouden Eeuw zoals Rembrandt, Willem Kalf en David de Heem maar ook hedendaagse stilleven schilders zoals Henk Helmantel, Maarten Boffé en Bernard Verkaaik.

Werk je met natuurlijk licht of met kunstlicht? Indien je met natuurlijk licht werkt, heb je dan een voorkeur voor schilderen in de ochtend of in de middag?

Ieder schilderij begint met een goede compositie en vormt de basis voor een goed schilderij. Ik werk het liefst bij daglicht en omdat mijn atelier een venster op het noorden heeft, heb ik zowel ’s-morgens als ‘s- middags goed licht. Als de dagen echter erg kort zijn schilder ik ook wel bij kunstlicht, een daglichtlamp.

Stilleven met wilde knoflook Hub Pollen

Je besteed veel tijd aan de compositie. De (gebruiks)voorwerpen die je hiervoor gebruikt hoe kom je daar aan? Struin je daarvoor (antiek)markten af? En de takken, vruchten, pepers etc. zijn die natuurlijk? Schilder je met de seizoenen mee?

Ik schilder het liefst naar waarneming. Echter omdat een schilderij door de tussentijdse droogtijd vele dagen in beslag neemt maak ik, vooral bij verse producten gebruik van foto’s.

Vaak gebruikten schilders uit de 17de eeuw hun geliefde objecten telkens opnieuw. Heb jij een object wat je heel graag schildert?

Ik schilder graag glas en keramiek maar ik beperk mij er niet toe. Alle materialen zijn steeds weer een uitdaging.

 

Je gebruikt voor jouw werken olieverf kan je aangeven waarom jouw voorkeur uitgaat naar olieverf? Droogtijd van olieverf is lang.  Gebruik je in de tussentijd vernis, zodat je een tweede laag kan aanbrengen? En kan je de term vet over mager uitleggen aan ons.

Olieverf vind ik een geweldig medium, je kunt de kleuren mooi in elkaar doen overvloeien. Ook kun je er wat langer in doorwerken. Als je in lagen schildert zit daar tussen steeds een droogtijd, iets wat de acryl schilder niet heeft. Een tussentijdse vernislaag kan maar is zeker niet noodzakelijk. Het verkort de droogtijd niet. De stelregel is dat je begint met een verdunde, dus magere eerste laag en daarna per laag de olieverf minder verdund en deze dus vetter wordt. Maar je kunt ook ‘alla prima’ schilderen, dat noemt men ook nat in nat schilderen.

Kan je ons eens ‘meenemen’ naar jouw atelier? Deze voor ons beschrijven? Ben je steeds bezig met één werk tegelijk of staan er verschillende werken in verschillende stadia? Houd je van een rustige omgeving of juist niet?

Ik heb helaas geen groot atelier maar ik kan er in overweg. In mijn atelier staat een kast met schilder figuranten oftewel een mix van allerlei attributen zoals potten, flessen, kruiken glaswerk maar ook een merelnest, allerlei veren, eieren, schelpen en nog meer. Ook lege schilderpanelen en schilderdoeken, een ezel, een zadelkrukje, een spiegel, olieverf en veel penselen. Ik ben meestal aan meerdere schilderijen bezig. Rustige muziek vind ik wel prettig maar ik kan ook prima in de stilte bezig zijn.

“Alle materialen zijn steeds weer een uitdaging” – Hub Pollen.