Tom Seerden

Tom Seerden

Duitsland, 1957

Sculpturen

Nadat Tom Seerden in 1984 de Academie voor Beeldende Kunsten te Arnhem verliet is hij gaan werken als beeldhouwer. Tijdens het beeldhouwen gebruikt Seerden diverse materialen om zijn impressies van landschappen vorm te geven. Belangrijk in het werk van Tom Seerden zijn de basale gegevens van de beeldhouwkunst: massa, ruimte en materiaal als ook spanning en beweging. Daarnaast moet het ook iets te vertellen hebben. Zijn doel is niet alleen om een ‘mooi’ beeld te maken, maar ook een beeld met zeggingskracht. In zijn serie bronzen landschappen op oude balken en granieten monolieten staan herinneringen van reizen en vakanties centraal.

De steen, vaak graniet, leisteen, marmer of kwartsiet, bepaalt voor Seerden een zeer groot deel van het te maken beeld. “Ik kijk eerst naar de lijnen en vormen in de steen en onderzoek wat ik het meest geschikt vind om daar aan toe te voegen. Wordt het een kasteel of een dorpje of een klooster? De steen bepaalt het onderwerp en de vormgeving. Zo ontstaat een begin. Een dorpje of gebouw is dus ook nooit een kopie van de werkelijkheid, anders wordt het een maquette.”

“Belangrijk in het werk van Tom Seerden zijn de basale gegevens van de beeldhouwkunst: massa, ruimte en materiaal als ook spanning en beweging.”

Liever direct contact opnemen?

Tom Seerden
Tom Seerden