Joris van Spaendonck

Schilder Christel Delrieu Pétraud bij Van Loon Galleries

Nederland, 1967

Schilderen

 

Joris van Spaendonck onderscheidt zich door zijn unieke benadering van materialen in de schilderkunst. Voor hem zijn takken, bloemen en bomen slechts bijzaak, hooguit een houvast. Verf en textiel staan centraal en vormen op zichzelf een intrigerend onderwerp. In zijn atelier verwelkomt hij een eclectische verzameling materialen, variërend van vondsten op legerdumpplaatsen tot stoffen van leveranciers en zelfs gebruikte jeans uit kringloopwinkels. Hij noemt deze materialen liefkozend schilderatelierrelikwieën, die ogenschijnlijk achteloos in zijn atelier rondslingeren, maar uiteindelijk uitgroeien tot de kern van zijn meest waardevolle composities in zijn schilderijen.

De dagelijkse wandelingen die Joris maakt in de natuur vormen een constante bron van inspiratie. Hij haalt zijn ideeën uit bomen, takken, bloemen, mossen en schors. De wisselende seizoenen, organische structuren op boomschors, en de prachtige kleuren die de natuur biedt in elk jaargetijde blijven hem fascineren. Deze indrukken brengt hij mee naar zijn atelier, waar hij ze transformeert tot eigenzinnige vertalingen.

In zijn zoektocht naar de perfecte uitdrukking experimenteert Joris met verschillende materialen en verfsoorten. Hij stuurt het creatieve proces bij en creëert een uniek geheel. Hij nodigt de kijkers van zijn schilderijen uit om van dichtbij te komen en de haast natuurlijke organismen te ontdekken in de verf en de diepgaande details van takken en flora. Zo wordt duidelijk dat ‘verf an sich’ het centrale thema is in het werk van Joris van Spaendonck, waar materialen en natuur harmonieus samenkomen in boeiende composities.

Liever direct contact?

Kunstenaar Petraud bij Van Loon Galleries
Van Loon Galleries kunstenaar: