Duo-expositie Van Loon Galleries: Van Spaendonck & Bergsma

Duo-expositie: Joris van Spaendonck & Patrick Bergsma

De kleurrijke schilderijen van Joris van Spaendonck en de indrukwekkende sculpturen van Patrick Bergsma waren van 6 maart tot en met 18 april 2021 op afspraak te bewonderen bij Van Loon Galleries.

Joris van Spaendonck (Nederland, 1962)

De dagelijkse stevige wandelingen in de natuur zijn voor Joris van Spaendonck inspirerend. De natuur met zijn bomen, takken, bloemen, mossen en schors is een houvast voor zijn werk. Het steeds terugkerende spel van de seizoenen, de organismen die de mooiste structuren op boomschors of mosgrond maken, de kleurenpracht op een herfstblad of juist de ontluikende frisse kleurschakering in het voorjaar. Dat zijn elementen uit de natuur die Joris enorm blijven fascineren.

Deze indrukken neemt hij in zijn hoofd mee naar zijn atelier en daar maakt hij van deze componenten zijn eigenzinnige vertaling. Joris van Spaendonck wil zijn werken intenser schilderen dan de eigenlijke werkelijkheid. Vervolgens stuurt Van Spaendonck, indien nodig, bij als hij experimenteert met zijn vele verschillende materialen en verfsoorten als die zich met elkaar mengen. De kunstenaar creëert zijn eigen geheel. Hij wil de mensen die zijn schilderijen bekijken dan ook graag uitnodigen om heel dicht op zijn werk te kruipen en zijn, haast natuurlijke, organismen te ontdekken in plassen verf en in diepe doortekening van zijn takken en flora. Zo ontdek je dat ‘verf ansich,’ het hoofdthema is in het werk van Joris van Spaendonck.

Patrick Bergsma (Nederland, 1965)

De fascinatie die Patrick Bergsma heeft voor antiek, porselein en de bonsai, komen samen in zijn hedendaagse werk; sculpturen van gebroken antiek keramiek, waar zijn handgemaakte bonsai doorheen groeit. Het lijken archeologische vondsten die voorzichtig zijn losgewrikt uit een vergeten Aziatisch landschap. Stukjes gestolde tijd die vreemd genoeg nog lijken te leven. Het ambacht en de gebroken kunst van eeuwen geleden leven zo voort in zijn nieuwe kunstwerken.

Hij ontwikkelde geheel eigen technieken en een geheim procédé om zijn bomen te maken. Ze zijn niet van echt te onderscheiden. Hij maakt hierbij gebruik van kokosvezel, kunststof op oliebasis, kaolien en kwartz. Steeds is er verval en de natuur die het wint van wat de mens heeft gecreëerd. Patrick láát in zijn werk de natuur winnen, zoals dat ook in het echt gaat, als wij niet ingrijpen. Alles wat hij heeft ontdekt en ontwikkeld, komt harmonisch samen in deze meesterwerken. Het zijn levendige, sprekende en evenwichtige werken die nooit gaan vervelen.

Opening expositie

De expositie was officieel geopend vanaf zaterdag 6 maart. De kunstenaar waren zaterdag 6 maart en zondag 7 maart aanwezig om u meer over de verschillende werken te vertellen.

Openingstijden galerie (op afspraak)

Woensdag t/m vrijdag: 11.00 – 17.00 uur
Zaterdag en zondag: 12.00 – 17.00 uur

“Zijn werken zijn niet van echt te onderscheiden.”
– Patrick Bergsma

“In zijn werk is er steeds veel ruimte voor toeval.”
– Joris van Spaendonck

Jvs20901 Joris van Spaendonck
Ikebana Patrick Bergsma
Cracking tulipvase Patrick Bergsma
Jvs20902 Joris van Spaendonck