Jolanda Tielens-Aarts

Jolanda Tielens-Aarts, Van Loon Galleries

Nederland, 1966

Sculpturen

Jolanda Tielens-Aarts is van oorsprong lichtontwerper. Haar originele lichtconcepten geven overal ter wereld gebouwen, interieurs, parken en tuinen extra waarde en sfeer. Licht is voor haar essentieel en functioneel en zeker niet alleen decoratief. Licht heeft de kracht om het onbewuste in de mens te raken. Goed toegepast licht geeft kunst daardoor extra aantrekkingskracht.

Jolanda werkt met kunstmatig licht in combinatie met de oer-textielen vilt en zijde. Ze noemt haar kunstwerken ‘lichtvilts’: spannende, sprookjesachtige diorama’s van spectaculair verlichte transparante zijde met reliëfs van wol. Het zijn visuele illusies die de kijker in een oogwenk overbrengen naar een andere wereld.

De artistieke thema’s waarmee Jolanda werkt zijn geïnspireerd door het licht uit de natuur: de zon, de maan, de sterren en het vuur. Dat licht maakt onze wereld zichtbaar en brengt haar tot leven. Zonder licht geen mensen, dieren, fruit, groenten of bomen. Zonder zon geen ochtendnevel over de heide. Alleen de maan geeft glans aan een nachtelijke veenpoel en vuur brengt onze verhalen tot leven. Het is een natuurlijke dynamiek die de mens al eeuwen fascineert en die Jolanda uitstekend weet te vangen in een kunstwerk dat nooit verveelt. Zonder licht geen leven.

“Voor mij is licht een materiaal dat je ziel raakt. Licht maakt de wereld om ons heen heel persoonlijk.”

Liever direct contact?

'Quasar' (2019), 79 x 79 x 7 cm, Felt
'Quasar' (2019), 79 x 79 x 7 cm, Felt