EXPO GROSS & SALENTIJN

Expo Salentijn en Gross, Van Loon Galleries

Duo-expositie Stefan Gross & Kees Salentijn

In deze duo-expositie kunt u de kleurrijke sculpturen van Stefan Gross en de abstracte schilderijen van Kees Salentijn bewonderen van zaterdag 10 september tot en met zondag 9 oktober 2022 bij Van Loon Galleries.

 

Officiële opening

Deze bijzondere expositie is vanaf zaterdag 10 september om 12.00 uur officieel geopend. De kunstenaars zijn zondag 11 september vanaf 14.00 uur aanwezig, zodat u in een persoonlijk gesprek meer te weten kunt komen over de werken. U kunt de galerie zonder afspraak een bezoek brengen. Wij verwelkomen u graag!

 

Stefan Gross (Duitsland, 1964)

Gross is begonnen als leerling glazenier bij een glas-in-lood opleiding, waar hij in kleur leerde te denken. In 1988 behaalde hij hierin zijn meesterschap en voltooide vervolgens cum laude de schildersopleiding. Zoals de meeste mensen, is ook deze kunstenaar opgegroeid met plastic, een industrieel geproduceerd wondermateriaal. Voor hem is het dus het meest eerlijke materiaal, omdat het zo vertrouwd lijkt.

Alles kan ermee, maar toch lijkt het in eerste instantie afstandelijk voor een kunstenaar en alleen voor industriële toepassingen bedoeld. Hij heeft dit materiaal eigen gemaakt en voor zijn ideeën bruikbaar gemaakt. Rondom plastic heeft hij een schilders- en maakambacht ontwikkeld. Hij heeft technieken bedacht die aan technieken uit de glasbewerking doen denken. Daarin combineert hij het plastic met waardevol pigment en olieverf. Het is beelddrager en verf ineen. Op kleurrijke wijze laat de kunstenaar in zijn werk het verval zien van een maatschappij gebaseerd op groei.

Los Almendros. Kees Salentijn

Kees Salentijn (Nederland, 1947)

Salentijn, geboren in Amsterdam, is een schilder die werkt vanuit de traditie van het schilderen. Hij zegt altijd een motief nodig te hebben van de dingen om hem heen die zijn fantasie op gang brengen. Daarna mag het alle kanten op gaan.

Hij houdt van een zekere ‘doordrenktheid’ in zijn schilderijen en tekeningen waarin vaak een combinatie van verschillende materialen en technieken gebruikt worden. In zijn kenmerkende kleurrijke stijl toont hij ons zijn op Spaanse cultuur geïnspireerde onderwerpen, waaronder het landschap, de folklore, de dans, de eetgewoonten, de architectuur van de dorpen en de stranden van de costa’s. Voor de liefhebber en verzamelaar van Salentijns werk is deze expositie weer een feest der herkenning.

“Voor mij is plastic het meest eerlijke materiaal, omdat het zo vertrouwd lijkt” – Stefan Gross

“Ik zoek een motief van de dingen om me heen die mijn fantasie op gang brengen.” – Kees Salentijn