Expositie Salentijn X Zyga
29 augustus – 4 oktober 2020

Peter demetz

Expositie Kees Salentijn en Marek Zyga

In de allereerste duo-expositie in onze gloednieuwe galerie zijn de kleurrijke schilderijen van Kees Salentijn en de indrukwekkende sculpturen van Marek Zyga te zien. Deze expositie kunt u van 29 augustus tot en met 4 oktober 2020 bewonderen bij Van Loon Galleries. Zien we u snel terug in onze gloednieuwe galerie?

Marek Zyga (Polen, 1968)

Zyga heeft als beeldhouwer een fascinatie voor de mens, zijn lichaam en gedrag. De sculpturen zijn als verwerkte beelden uit de werkelijkheid, tot op zekere hoogte zijn het verhalen. Ideeën krijgen vorm, waarna hij beeldhouwt in klei en vormt in gips.

Marek Zyga genoot zijn opleiding tot keramist in de Poolse stad Boleslawiec en heeft inmiddels een jarenlange ervaring met het werken in allerlei soorten keramiek. Hij heeft een ongelofelijke interesse in de ruwe structuur van dit materiaal en wordt aangetrokken door de grote mogelijkheden die deze klei hem biedt. Door er druk op uit te oefenen, afgietsels te maken en te modelleren speelt de kunstenaar met de grote diversiteit van dit product. Door het gebruik van verschillende technieken krijgt hij een groot structuurverschil in de klei. Hij versiert zijn beelden met angobami, pigmenten en glazuur.

De sculpturen van Marek Zyga hebben betrekking op klassieke sculpturale vormen met soms een vleugje surrealisme. De letters, cijfers en duidingen die Zyga op zijn beelden plaatst, ziet hij als een bewegend deel van een fascinerende en mysterieuze wereld, terwijl men niet duidelijk weet waar het vandaan komt en waar het naartoe gaat, maar het geeft perfect weer wat we zijn.

Pueblo un castillo, Kees Salentijn, Van Loon Galleries

Kees Salentijn (Nederland, 1947)

Salentijn gebruikt naast lijnen meer en meer geabstraheerde vakken om figuren en hun omgeving in elkaar te zetten. Trosjes neergezette hoekige of ronde vormen met daarin getekende patronen en versieringen geven de kledingstukken weer waarmee hij mannen, vrouwen of kinderen componeert. Vlakken met patronen, blokken kleur en vlugge spatten verf vormen de voor- en achtergrond. Ze suggereren een bloemen- tuin, trottoir of behang, wolken of eenvoudigweg de lucht. In zijn kenmerkende kleurrijke stijl toont hij ons zijn blik op de Spaanse cultuur. In de kunst is volgens Kees Salentijn het gebruik van het ene materiaal niet noodzakelijk beter dan het andere; als het middel maar dienend is in het totaal. Hij baseert zijn stijl zelfs min of meer op de ontkenning daarvan. Zo kan hij de ene dag naïef kinderlijk werken en op een andere dag figuratief klassiek of expressief abstract waarbij hij geen onderscheid maakt in schilderen, tekenen of het maken van een collage.

“In het hele proces zijn alle handelingen van gelijk belang.” – Marek Zyga

“Zijn werk is kenmerkend experimenteel en veelvuldig in gebruik van materiaal.” – Kees Salentijn