ART VUGHT IN HET KLAVERBLAD

Joris van Loon, Art Vught Klaverblad

Zomerse buitenexpositie op de Heuvel in Vught

Er moet meer leven komen in het centrum van Vught, als het aan galerie-eigenaar Joris van Loon ligt. “Dat zou geweldig zijn. Wij gaan daar aan bijdragen met Art Vught dat we om het jaar terug laten komen. We beginnen op de Heuvel en creëren daar een soort dorpspark met bomen van zes tot zeven meter hoog. Tussen die bomen, in het park, wordt de kunst geëxposeerd van kunstenaars van 5 verschillende nationaliteiten.” Binnen, in het prachtige pand, exposeren nog eens ruim 30 kunstenaars van 10 verschillende nationaliteiten. “Zo proberen we letterlijk de drempel weg te nemen voor een bezoek aan de galerie en zoveel mogelijk mensen te laten kennismaken met hedendaagse kunst”, aldus een bevlogen Van Loon.

Door Ada Imming

De Heuvel in het centrum van Vught is van vrijdag 10 juni tot zondag 19 juni omgetoverd in een zomerse buitenexpositie. Negen dagen lang wordt het hele plein dat grenst aan Van Loon Galleries een geweldige beleving die voor iedereen van 11.00 tot 17.00 uur vrij toegankelijk is. Van Loon viert ook dat de galerie 15 jaar deel uitmaakt van Vught, begonnen op Taalstraat 53 en 51, waar ook de Mariakerk als expositieruimte kon worden gebruikt.

“Kunst verleidt, daagt uit en roept emoties op”, zegt burgemeester Van de Mortel in zijn voorwoord in de expositiebrochure. Dat is precies wat Joris van Loon (49) beweegt. Hij is volgens eigen zeggen uit liefhebberij de kunst ingerold en blijven hangen.

Pand Van Loon Galleries, Heuvel 4

Naam gemaakt

In de afgelopen 21 jaar heeft Joris van Loon naam gemaakt met diverse grote kunstexposities en Biënnales in Vught (vanaf 2009), Tilburg (vanaf 2012) en Veghel (vanaf 2016). In de Koepelhal van de Tilburgse Spoorzone is hij in 2012 de Biënnale Brabant gestart, een groots opgezette tentoonstelling waar iedere editie zo’n 25.000 bezoekers op af kwamen. Ook de Liliane Beelden Parade in Den Bosch in 2010 en de Artist-IQ Amsterdam in 2015 zijn van zijn hand. “Zo heb ik geleerd om dit soort grote evenementen op te zetten met kunstenaars uit de hele wereld. Op Art Vught zijn kunstwerken te zien van allerlei verschillende materialen als steen, keramiek, brons, staal, glas en hout. Ik kies altijd voor expressieve figuratieve kunst.” Ook zijn sommige kunstenaars aanwezig, die graag met bezoekers in gesprek gaan.

Uitstraling

Op Art Vught zijn ook kunstenaars met wie Van Loon al vanaf de beginperiode werkt. “Wij werken alleen met professionele kunstenaars uit de subtop en de top die hedendaagse kunst maken. Ik vind dat wij als galerie verplicht zijn om kunstenaars een zo groot mogelijk podium te bieden. Daarom willen we de drempel wegnemen voor zoveel mogelijk mensen en ze in aanraking laten komen met kunst. Voor een kunstenaar is zijn kunst een manier om zichzelf te uiten, die kunst aan de wereld te laten zien en een zo breed mogelijk verhaal te vertellen. Daar leven die kunstenaars voor en van. Een goede kunstenaar heeft een oeuvre. Je kunt zien hoe hij zich heeft ontwikkeld en je herkent zijn ‘handtekening’, overal ter wereld. Zijn werk heeft een geheel eigen uitstraling.”

 

Gastvrij huis

Van Loon kiest steeds bewust voor expressieve figuratieve kunst en niet zomaar voor koude abstractie of video-installaties en alles daar tussenin. “Dat is een duidelijke keuze. We bieden een gastvrij huis, dat fijn is ingericht en waar tijd is voor een kopje koffie of een glaasje wijn. Je moet kunst in je opnemen als je in rust bent. Dan kun je onthaasten en genieten.” Er is elke 6 tot 8 weken een andere expositie. “Onze galerie leent zich ook voor een uitje met een groep of een paar mensen. Van Loon biedt een huiskamersfeer in een zeer smaakvolle inrichting, waar je ook lekker kunt zitten, praten en kijken.”

En de kunst is verbluffend mooi!

 

Deelnemende kunstenaars zijn Carla Dijs, Irénée Duriez, Bob Lejeune, Nimrod Messeg, Ramon Otting, Rabarama, René Rikkelman, Paz Sanz Fle, Tom Seerden, Bart Somers, Chris Tap, Kitty Tijbosch, Karin van de Walle, Ans Zondag, Rob Zweerman, Marek Zyga.

“We proberen letterlijk de drempel weg te nemen voor een bezoek en zoveel mogelijk mensen te laten kennismaken met hedendaagse kunst.”

– Joris van Loon

Art Vught 2022, Van Loon Galleries