EXPOSITIE KLIMAS IN BRABANTS DAGBLAD: TOP OR FLOP

Expositie Alexandra Klimas bij Van Loon Galleries

De boerderijdieren van Alexandra Klimas zetten je aan het denken

Alexandra Klimas exposeert haar olieverfschilderijen van koeien bij Van Loon Galleries in Vught. Verslaggever Chris Corsten bracht een bezoek aan de gallerie en vroeg bezoekers wat ze ervan vinden.

Alfred Veuls, Van Loon Galleries

“Haartje voor haartje” – Alfred Veuls (76) uit Boxtel

„Mijn eerste gedachte was: zijn dit foto’s? De boerderijdieren zijn zéér gedetailleerd geschilderd. Haartje voor haartje! Heel knap. Dit is hyperrealisme van de bovenste plank. Een kritiekpuntje is dat in deze expositieruimte net iets te veel koeien rondlopen. Wat meer variatie is niet verkeerd. Het meest aansprekende werk vind ik het schilderij van koe Lieke en koe Aline. Dit vanwege de dominante wolkenpartij die een dromerige en dus fantasierijke sfeer schept. De dieren zien er op hun paasbest uit; dat had voor mij niet per se gehoeven. Er had best wel wat poep bij gemogen.”

“Persoonlijk verhaal” – Karin Traa (52) uit Helvoirt

„Écht indrukwekkend. Het is alsof een of andere oude meester uit z’n as is herrezen en zijn penseel weer heeft opgepakt. In een aantal gevallen zit de schoonheid voor een deel verweven in de bijzondere lichtinval. De meeste koeien staren je niet alleen aan maar willen ook hun persoonlijke verhaal kwijt. Je hebt als bezoeker soms het idee dat je daadwerkelijk contact hebt met de dieren. De olieverfschilderijen nodigen tevens uit tot nadenken over allerlei diergerelateerde vraagstukken. Misschien dat sommige bezoekers minder vlees gaan eten na het zien van al dit moois.”

Karin Traa, Van Loon Galleries
Frans Smit, Van Loon Galleries

“Soort eerbetoon” – Frans Smit (52) uit Helvoirt

„De dieren komen in hun volle glorie op het doek tot leven, waardoor sprake is van een soort eerbetoon. De kunstenaar heeft zichtbaar haar best gedaan om dat beeld neer te zetten. Het werk is totaal niet shockerend. Als dierenarts zie ik dat als geen ander. Tegelijkertijd kan ik zeggen dat mijn blik op de werkelijkheid niet is veranderd na het bezoeken van deze expositie. Een sterk punt vind ik de weergave van de verschillende karakters. Ieder dier bezit z’n eigen personality, iets wat je duidelijk terugziet. Dat pittige schaap daar bij de schouw, daar zou ik mogelijk een blokje voor omlopen.”

“Een sterk punt vind ik de weergave van de verschillende karakters. Ieder dier bezit z’n eigen personality, iets wat je duidelijk terugziet.”

– Frans Smit

Bezoek de expositie van Alexandra Klimas

Nieuwsgierig geworden naar de werken van Klimas? De huidige expositie met de indrukwekkende schilderijen van de kunstenaar is nog tot en met zondag 1 mei 2022 te bezoeken in de galerie.