WERKWIJZE ALEXANDRA KLIMAS

Alexandra Klimas expositie Van Loon Galleries

De werkwijze van kunstenaar Alexandra Klimas

“De basis voor mijn schilderijen zijn schetsen. Natuurlijk heb ik vaak een camera of mijn smartphone bij me om de onverwachte momenten vast te leggen. Het voordeel van werken vanuit schetsen is dat je creativiteit tot uitdrukking komt. Foto’s maak ik als ik een dierenras nog niet zo goed ken. Besluit ik opeens een ezel te gaan schilderen, dan maak ik in eerste instantie foto’s om zo bijvoorbeeld hun haarstructuur of manier van lopen vast te leggen.”

 

Alexandra Klimas (Nederland, 1970)

De realistische, bijna levensechte geschilderde dieren van Alexandra Klimas zijn op het oog tastbaar en zouden, als het geen olieverfschilderijen waren, zelfs hoorbaar zijn. Haar modellen zijn boerderijdieren met de zwartbonte koeien als favoriet. Ze schildert deze dieren met een reden. Huisdieren worden vertroeteld en geadoreerd, maar dieren voor de vleesindustrie worden aan onze ogen onttrokken. Deze groep ‘vergeten’ dieren wil ze graag onder de aandacht brengen. Haar modellen hebben namen en dwingen je als kijker tot een intieme relatie. En dat is precies haar doel.

Al schetsend tussen de koeien in het land leert Klimas de dieren persoonlijk kennen. Ze probeert elk dier zo levensecht mogelijk te schilderen en het eigen karakter goed weer te geven. De kunstenaar wil mensen zich meer verbonden laten voelen met deze prachtige dieren. De manier waarop we dieren in de vee- industrie behandelen tijdens hun leven en hoe we hun leven beëindigen houdt haar bezig.

Alexandra Klimas expositie Van Loon Galleries

Schetsen tussen de koeien

“Met een camera leg je maar één moment vast. Maar juist als je een middag aan het schetsen bent en je zit rustig tussen de grazende koeien, dan leer je ze individueel ook beter kennen. Ik observeer hun gedrag, loopje, karakter, wie het meest dominant van de groep is en wie vriendinnen van elkaar zijn. Jaja, ook tussen koeien heb je echt vriendschappen voor het leven. Naarmate koeien ouder worden, neemt hun betekenis voor de kudde en het jonge vee toe. De ouderen zorgen voor continuïteit waar het gaat om (overdracht van) kennis en ervaring.”

Topmodellen

“Met dit alles in het achterhoofd is het heerlijk om koeien te observeren en de persoontjes te leren kennen. Door hun rustige, vriendelijke en nieuwsgierige karakter zijn het gewoon geweldig prachtige ‘topmodellen’ voor mijn schilderijen.” – Alexandra Klimas

 

Bezoek de solo-expositie van Klimas

De expositie van Alexandra Klimas is nog tot en met 1 mei 2022 te bezoeken in ons prachtige pand in het centrum van Vught. Openingstijden Van Loon Galleries:

– Woensdag t/m vrijdag van 11.00 tot 17.00 uur
– Zaterdag en zondag van 12.00 tot 17.00 uur of op afspraak

 

“Door hun rustige, vriendelijke en nieuwsgierige karakter zijn het gewoon geweldig prachtige ‘topmodellen’ voor mijn schilderijen.”

– Alexandra Klimas.